Sentuhlah saya

09 December 2009

Dugaan Untuk Dia....

Salam...
sbg entry tadi....
sebenarnya...sebelom aku balik ptg semalam...
Dr n nurse tolak katil k.long dpn kitaorg...
Future mum terus jerit..."pis...along2"
aku mcm tergamam jap..

Serius..
aku terkejut+sedih+sayu..
tgk muka bengkak k.long...
dgn riak muka dia pandang Future mum seolah2 dia cakap..."Mak....sakit...."
Air mata aku dh bergenang..tp kn ctrol r...
riak muka Future mum pon terus berubah...yolah nk ikut anak ke i.c.u x leh...
yang aku sempat dgr Dr cakap ngan Abg.zahar..."u sabar ye...jangan risau sgt,nanti apa2 i bgtau balik"

Muka Abg.zaharkusut gila...yelah bini tgh bertarung ngan nyawa...sapa x ssh hati...
family diaorg borak2 jap...
dr apa yang Dr cakap...saluran kencing k.long ada pblem...jd diaorg nak pantau k.long..
nak tgk sama ada buah pinggang br tu boleh serasi atau x dalam badan k.long.

I've got call from En.Bf at 12 a.m

Finally,
malam tadi kol 8 malam k.long masuk dewan bedah balik....
Dr nak belah semula untuk rapatkan buah pinggang...
bukan rezeki k.long dan Allah masih lg menguji dia...
BUAH PINGGANG BARU X SERASI DENGAN TUBUH K.LONG....

Dari apa yang aku paham n info yang En.Bf berikan...
buah pinggang tu Dr kuarkan balik...
makanya keadaan kembali kepada asal...
di mana k.long hanya gunakan sebelah sahaja buah pgg dia yang tgl dan buah pgg yang tgl tu gak cuma tgl 20% je lg....

Hebat betul dugaan yang dia terima....
Aku dh x larat nk pgg hp masa borak ngan En.Bf malam td..
sbb aku dgr suara dia sebak....
dia br sebak je..aku dh meleleh air mata....
Aku x tau nk cakap apa...

Kalau tgk dr fizikal k.long..
sebelom masuk dewan bedah..leher dia kn tebuk untuk masukkan ubat...
kesian....dia cakap ngan future mum.."mak..... sakit sangat"

Lepas En.Bf letak..
aku terus call Future mum..
yezza..dia masih menangis...tambah lg bila aku cakap..
"sabarlah makcik..tuhan belum nk BAGI....dia x kan bg dugaan kalau hambanya x mampu"

Future mum terus sebak...n nangis...
(pakej ok..dgn aku skali nanges... :'-( )
aku sabarkan dia...aku tau diaorg dah putus harap..
tp aku x nak diaorg give up....
bg aku...kalau belum rezeki dia bermaksud..Allah S.W.T nk bg yg lebih baik..
dan kita jgn berhenti berusaha + tawakal...

Kalau diaorg dah putus harap...aku mesti naikkan balik harapan tu...
aku mesti..sbbnya aku yakin tuhan nk bg yang LEBIH BAIK....
aku berharap sgt smoga Future mum n family bersabar n x berhenti berdoa....

Aku masih lagi butuhkan bantuan dari semua bloggerz atau sapa yang terbaca atau tersinggah blog aku..tolonglah...kalau kalian sudi doakanlah K.long..RAHIDAH BINTI ABDUL RAHMAN..
smoga Allah S.W.T sembuhkan penyakit beliau...
smoga k.long tabah dan kuat dalam menghadapi dugaan ini.....

Aku yakin akan "Kalau Allah S.W.T mengambil sesuatu dr kita,bermaksud dia hendak berikan lebih baik dr apa yang kita pnh ada"...

"Allah S.W.T x kan menguji hambanya kalau dia tahu hambanya tidak mampu menghadapinya"

8 comments:

cik syahira said...

beb..

ye, jgn berhenti berdoa.
pesan la kat bf ko buat solat hajat.
jangan putus2 bacakan surah yasin.
time2 mcm ni tu la aku rasa yang terbaik..
berdoa, berdoa dan terus berdoa.
kan ke bacaan yasin tu pengubat segala masalah.
daripada duduk2 mengenang nasib/ menangis baiknya baca yasin..
Allah pasti akan bantu.
insya Allah.

lily lotus said...

InsyaAllah..ly doakan semoga penderitaan dia akan berakhir..dia kembali sihat..amin

Cik Wanie said...

Cik wanie doakan agar semuanya selamat,
jgn sesekali putus utk bacakan surah yassin dan selalu memohon kepada-NYA yer....
insya-ALLAH

momguess said...

dear...
kite yg baca ni terasa sakit
apatah lagi k long yg adapi nyer
hanya doa yg mampu kite berikan
semoga semue nyer sihat seperti sediakala
Allah tau aper yg terbaik untuk kite
yassin

adenium said...

my late mom suffered from kidney failure before she pass away. i can imagine how hard the situation. i nearly cried read this entri.
semoga allah mempermudahkan segala usaha dan sentiasa memberikan rahmatnya.

Lyn Yusoff said...

syazana,
bwk byk2 bersabar yer..
i faham perasaan u.
jgn putus berdoa untuk dia. bcakan yaasin semoga semuanyer kembali sprti sediakala.
slebihnya kita serahkan pada Allah.. yg penting kita usaha yer..

lala yusof said...

salam...bebanyakkn bersabar, ya sy rs sy blh expect keadaan kaklong skrg, my mum pn pesakit kanser n finally bila buah pinggang rosak, tuhan menjemputnya...ms tu kami adikberadik dh pesan kat doktor taknak buat tebuk apa2 psl kita boleh jangka bl buah pinggang rosak ke2-2nya, peluang amat sukar...nasihat saya selain berdoa, sabar, tabah yang penting sekali kalau Tuhan lebih sayangkannya, redhakannlah..moga dia tenang pergi...tapi kalau Tuhan masih nak bagi peluang kat dia, kita doakan semoga dia dapat harungi kesakitannya...dgn keadaan dia mgkn dia tak mampu utk mengatakan sakitnya keadaan dia, kita yang sihat kena meletakkan diri dlm keadaannya...selain berbincang dgn doktor, parents & family perlu kuat utk buat keputusan, jgn bg terlalu byk pembedahan jika kita tahu peluang utk survive. Harap tabah dan jgn putus berdoa

syazana said...

To:
Cik syahira,Lily Lotus,Cik Wanie,Momguess,adenium,lyn yusoff & lala yusof.
TERIMA KASIH banyak2..semoga Allah S.W.T merahmati hidup kalian.