Sentuhlah saya

10 September 2009

1 hari di bulan pose...

Salam ramadhan...
Dalam sibuk2 bekerja tadi..
tb2 aku teringat tentang beberapa peristiwa
yg berlaku semasa bulan ramadhan beberapa tahun lepas..
semasa aku n adik2 di alam persekolahan....

Adik:along,aku lapar r..
Aku:Kau jgn nak mengada ea nak ponteng pose..
Adik mencemik sbb rengekan dia aku x layan..Then dia terus layan PS ngan angah..

selang beberapa jam
Aku:Angah, aku nk tido jap tau.Korang jgn mcm2 aku bgtau mama karang ptg duit raya
Angah:yelah2,mcm lah kitaorg ni teruk sgt.
Aku pon segera melayan mimpi,terlalu pnt balik dr kelas tambahan....tb2 dlm mimpi aku mcm terbau meggi...kenapakah?dlm mimpi pon blh bau..aku trus bangun n menghendap adik2 aku yg kononnya baik tu.

Aku:(terhendap2)isk mana budak2 nih,aku x nampak pon dpn tv
Tb2 aku terdgr suara dr arah dapur

Adik:angah cpt lah masak,kau ni leceh r..
Angah:kau nk cpt kau masak r sdr..bising
Adik:wei,untung tau aku gi kedai blikan megi.
Angah:sabarlah,kau igt potong bawang trus siap ea..
Adik:klu lmbt2 nnti along da bgun,kantoi lah kita

Aku:owh..pandai korang ye buat projek ms aku tgh tido (ckp dlm hati)

Angah:kau amik mangkuk tu btul2 n igt camana mama letak...
Adik:apasal?
Angah:sbb yang basuh pinggan mama bkn along,mama mesti perasan klu keadaan berubah
Adik:ok2...aku ltk betul2

Aku:wah bijak budak2 nih...camana ni ek,nk terus sergah @ report je ngan mama.(dlm hati)

Tapi aku x terus sergah,aku perhati n tgu diaorg makan n kemas balik dapur smpi keadaan mcm sediakala...bila diaorg siap kemas,aku cpt2 masuk bilik n pura2 tido...

Adik:Phew..ngah nasib kt baik along x bangun lg
Angah:Kau jgn sebut2 jap lg dia mesti bgun pye..dah2 jom layan game.

Diaorg trus bermain PS,n aku pura2 br terjaga...

Aku:huah....kol brpa ek dik?
Adik:kol 3 dah...
Aku:mama ada call?
Adik:x da pon...
Aku:oooooo
Aku dok sebelah diaorg...

Aku:Korang x tido ke?biasa dah lepak je waktu2 mcm ni?
Angah:aloh,tgh layan game ni best..
Aku:segar smcm je korang nih?makan ea?
Adik:isk!mana ada,x baik tau kau tuduh kitaorg...

Aku:td aku tido,tb2 mimpi mcm korang msk megi lah...mimpi ke betul ek?
Angah:mimpi je tu,mana ada kitaorg mkn,hah bau mulut ni...
Aku:bau mcm org br berus gigi je?
adik:along kau ni banyak tyalah,kitaorg puasalah...
Aku:ok2 aku percaya.(siap korang,mama balik nanti aku bgtau)

Sampailah mama balik aku x bgtau apa pon,x sampai ht..kesian adik2 aku hahaha..tapi mama..

mama:along sini jap..
aku:napa ma?
mama:apasal mangkuk ni mcm bergerak je?
aku:ye ke?
mama:betul r bergerak,kau period ke?
aku:x lah,blom lg.napa?
mama:abes sapa yang makan megi td?

Hahahahaha,ms ni aku dah gelak2 tekan2 perut.Gila wei mama punya sense.Aku x cakap apa pon dia leh tau semua benda, da mcm detective conan pon ye gak.Serius aku x bkk mulut pon,tp mama tau budak berdua tu x pose...tulah kelebihan seorang ibu,anak wat salah sikit je dia leh tau.Hahahaha

sampai la ni klu kitaorg bercerita balik,mama akan senyum je sbb dia kt skrg da x da sapa kt rumah nak curi2 mkn mcm tu..semua dah x da kt rumah.Alahai mcm sedih je bunyi mama aku ni.

4 comments:

cik syahira said...

beb,

aku, e-in n noli ada kat blk ni.
e-in tgh bersembang2 ni.
ehhehehe..
dia lepak sini mlm ni.

lalink7 said...

hurm..so nottyyyy la dorang...

syazana said...

Cik syahira:

Huhuhuhu..
kem salam je ngan diaorg k?...

syazana said...

Cik Husna:
Thats y i miss both of them so much....
Rindu mwuahahaha..
nak wat jahat ngan diaorg..
Adik2ku