Sentuhlah saya

30 September 2011

Bajet Barang Hantaran

Assalammualaikum w.b.t

Selamat pagi (^_^)

Hari ni mak buyung nak kongsi tips berbelanja untuk barang hantaran cara yang berhemah sikit.
Hahahaha,memandangkan aku adalah pengantin bajet maka tak salah aku cerita hal bajet yang penting,lebih2 lagi untuk barang hantaran.

Walaupun sudah jadi pengantin lama dan mengusung perut yang semakin membesar ke sana ke mari,aku masih lagi berminat membaca blog2 bakal pengantin.Okey aku mengaku kadang kala,sebab aku dah lebih terarah kepada blog2 ibu ye.

Ni kita cerita remeh je lah ye.

Aku faham,sesetengah orang memang tak kisah barang hantaran dia camana pon.Tak kisah jenama janji ada,tapi sesetengah lagi *termasuk aku.MEmang suka branded stuff.

Bukan untuk berlagak.Tapi dalam kepala aku adalah,aku nak benda tu sebab cuma ni je peluang aku nak pau suami aku gila2..hahahaha.
LAgipun mentaliti suami aku,'kahwin sekali jadi beli barang biar betul2 yang dia belum dapat dan memang dia nak sangat'.

Serius duit mengalir bagaikan air sungai.Macam nak belajar sihir dan sihirkan daun2 pokok menjadi duit,boleh?hahaha


Aku kan tak da kerja,bergantung pada elaun dan duit hantaran.mula2 aku memang tak nak guna.Tapi sanggup ke aku nak menyusahkan orang tua aku.Lain orang lain keadaannya.Aku dan En.suami bersengkang mata mencari duit,apa je peluang yang kitorang tak kejar.


Tapi alhamdulillah,yang penting orang tua aku tersenyum,aku handle majlis sendiri sambil mendapat bantuan ahli keluarga,semua orang all out ok.*alhamdulillah.

Ok.Aku mulakan dengan kasut.

KASUT=Kau belilah yang selesa dan menepati citarasa serta kau memang akan pakai sampai tapak haus.Berapa harga adalah bergantung kepada kemampuan kau.Jangan semata2 kerana berjenama dan berharga beberapa ratus tapi bila pakai mulut kau asyik bising melecetlah,merahlah apalah.Buat rugi duit je.Contoh macam aku,kasut hantaran tak pakai lagi,sebab aku mengandung lalalalala~

*tapi kasut lelaki adalah mahal dan seumur hidup aku baru sekali ni masa kahwin hari tu aku belikan kasut suami lebih dari RM500,Nasiblah dia suka+sayang dan kasut tu selesa.Sebab dia tau kalau banyak komplen aku tak kan belikan lagi.


Lebih 500 je aku dah gigil,lagi gatal tengok butik yang harga ribu-ribu,nak terkencing pon ada.

Ye,camana aku pau suami aku macam tu jugak dia bijak mengepau aku.*sigh


Ok.untuk handbag,nak beli LV tak mampu,jadi aku beli handbag secara on9.beza harga handbag aku dekat butik dan secara on9 adalah 600.Cari penjual yang boleh dipercayai.Masa aku beli pun aku tawakal sahaja,alhamdulillah penjual adalah manusia yang jujur.(^_^)

Aku cakap terus terang,nak beli kat butik aku belum mampu lagi,tapi kalau aku boleh dapatkan harga yang lebih murah dan kualiti adalah sama,untuk apa aku membazir betul?kecuali kalau duit aku melimpah ruah. *sekarang aku tengah gosok2 En.suami mintak purse baru sebab purse aku dah uzur,bulan depan kan birthday i..hehehehe

Untuk Wallet En.suami.Naik patah kaki aku berjalan 1 kl,semata2 nak membezakan harga wallet yang sama tapi dari butik yang berlainan.Akhirnya rezeki menyebelahi aku,design dan jenama yang sama harga paling murah aku dapat ialah 230 berbanding dengan 3 butik yang sama adalah 450.Berapa banyak aku dah save?

Dan barang yang paling aku rasa aku tawar gila2 ialah jam....hahahahahaha.
Aku pergi Butik jam tersebut dekat Mid Valley.Dia cuma boleh bagi potongan sebanyak 10% itupun bergantung kepada design.Kami dah pasrah sebab tak kan dapat jam idaman kami.Serius kecewa.Tapi En.suami teringat kat batu pahat ada sebuah kedai jam yang boleh tawar gila2.huhuhu..gila sangat tu x da lah.Untuk sepasang jam yang kitaorang mengidam sahaja men+womens berjumlah lebih dari 3k++.Memandangkan kami regular customer,tokey pun dah kenal maka proses tawar menawar adalah mudah.*alhamdulillah.

Kami pilih dan tawar sampailah tokey kedai tepuk kepala.End up dia bagi harga paling rendah dengan syarat bayar cash money.Ye kami mana ada kad kredit tak mampu nak pakai.

Kami dah save banyak dan duit lebih tu boleh beli barang lain ok.

Untuk barang kemas plak.Huhuhu.Ni nasihat je lah,aku kan dah cakap awal2 kami bukan orang kaya .Nak jejak kaki kat habib jewel memang jauh sangatlah.Kami pergi kedai emas cokia je kat pinggir bandar batu pahat.Sekali lagi proses tawar menawar berjalan dengan mudah.itu semua urusan En.suami dgn MIL.Aku tak ambil tahu.Yang aku tahu,kat kedai emas cokia ni boleh tawar gila2 sampai tokey jadi fed up nak mengadap muka kau hahahaha.

Serius,aku siasat harga emas yang boleh dikurangkan berbanding diskaun yang diberi.Kalau tak menangis kau suami aku hahaha.

Manisan pula di support oleh insan2 kesayangan.orang kata bila kita nak kahwin rezeki semakin banyak.alhamdulillah itulah yang berlaku.

Owh untuk deco barang hantaran aku menggunakan khidmat sepupu kesayangan serta bunga adalah bunga segar yang dibeli dari http://gadisdanbunge.blogspot.com .Boleh tahan murahlah harganya dan aku berpuas hati.Tak payah nak spend banyak2 hahahaha.*kedekut


Sebenarnya nasihat di sini ialah,malas macam mana pun kau rajin2kanlah diri survey barang hantaran yang menjadi idaman dengan penuh kerajinan,kadang2 kita tak sedar yang kita dah boleh spend lebihan duit shopping kepada benda2 yang lain.Bila dah berkahwin mesti kau tak berapa nak heran sangat,sebab kau dah dapat apa yang kau paling idamkan.

Ye aku berhutang gajet dengan suami aku,dia mintak aku belikan dia DSLR.Tak mampu mak noks.tapi nampak gayanya aku dah kena simpan duit untu hadiah besday dia tahun depan.*pokai aku.


Banyak benda yang tak terlepas lagi ni sebenarnya,En.suami hutang aku honeymoon lalala~
mana taknya,tak sempat honeymoon anak dah lekat.*rezeki
jadi dia janji bila baby dah besar sikit dia nak bawak aku jalan2 jadia ku kena sabar sikit.*pergh aku dah sabar banyak ni.hahahaha.


Sebab tu aku tengah dok gosok2 dia supaya bagi aku hadiah yang best2.*mengada.

Eh itu je tips,sbnrnya kalau kau pandai jimat lagi bagus sebab lepas kahwin duit banyak nak pakai.Aku ulangi duit banyak nak pakai.

3 comments:

Mea Myra said...

alalala tomey tomey.. dah jd mak buyung yeh.. hehe congrats my dear. semoga semuanya selamat yeh

syazana said...

K.myra:
Alhamdulillah,rezeki allah bagi secepat mungkin.Nak baby bijak macam sacha..hehehe.Nanti share tips ye camana nak didik anak.huhuhuhu.Amin mudah2han.

norhuda ain ahnaf ahnor said...

Pihak kami ada menyediakan jualan secara online barangan handbag, dompet, cadar, eyewear, belt, jam tangan, pakaian kanak2 murah dan harga berpatutan. Boleh dijadikan barangan hantaran.

layari blog kami di ONLINE STORE
atau PHOTO PRODUK