Sentuhlah saya

29 August 2009

Kuih Makmur

Salam Ramadhan..
Happy saturday..
wa..wa..wa..wa..kawan2 da ramai yang balik kampung..
Tapi aku masih kat serdang lagi..tiket kol 7 malam..
nampak gayanya berbuka dalam bas la hr ni....
La ni aku nak cerita sket pasal kuih tradisi family aku..
Macam gambar kat atas tuh..kuih tradisi kami ialah KUIH MAKMUR.
Setiap tahun mesti mau ada...

Sebenarnya bukan senang nak buat kuih ni...caranya je lah..
Tapi bahan2nya memang mudah n x leceh...
Bahan2nya:
1.Minyak sapi
2.Marjerin
3.Gula icing..
4.Tepung gandum
5.Kacang tanah (yang sudah digoreng+disira ngan gula+ditumbuk menggunakan lesung)
Amacam?senang gila kan bahannnya?
Tapi korang x kan tahan mental pye tok menghasilkan kuih ni.
Sedangkan aku sendiri boleh kejung tangan nak buat kuih ni..



Ini adalah bentuk kuih makmur yang belum dibakar...
Korang kalau nak buat memang nak kena buat laju2...
bukan apa,kalau lambat adunan akan mengeras n susah untuk dibentuk.
Serius memang mental gila n penat..rekod aku pg cemerlang pon
Sehari br leh dapat 600 biji...
Handmade ma...
Tapi untuk tahun ni aku rasa mmg x buat kot.
Sebab aku bz kerja...n memang x sempat nak buat.

Kalu dulu memang aku akn amik tempahan.
Tapi sekarang lupakan sahaja..hahahahaha

Selamat menjalani ibadah puasa...

2 comments:

cik syahira said...

beb.. bf aku awal2 dah order mini popia dgn aku. nampak gayanya jadi tradisi aku lak la buat utk dia tiap2 tahun.. ehhehe..

syazana said...

Huhuhuu..
tahun ni EnBf x brani order pape..
sbb dia bg aku peluang menyibukkan diri aku..
dia kata raya ni rest dr buat segala kuih.